Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ανάλυση αθλητών σε βασικά χαρακτηριστικά της τεχνικής και τακτικής του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ μέσω βιντεοανάλυσης

Από τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ Μίλτο Λεμονίδη (miltos_lem@htomail.com), Κώστα Μπαλή (kostas-tkd@hotmail.com) και Αναστασία Βερτσώνη (vertsoni@hotmail.com):

Το ταεκβοντό είναι ένα αγωνιστικό άθλημα το οποίο από το 1994 αναγνωρίστηκε επίσημα ως ολυμπιακό άθλημα και από τότε μέχρι και σήμερα αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς από πλευρά αρίθμησης των αθλητών που ασχολούνται και από πλευρά τεχνολογίας των μέσων προστασίας και κατοχύρωσης πόντων.


Επιπλέον, τα σημεία τα οποία αποτελούν στόχους είναι η περιοχή του θώρακα και της κεφαλής με τη χρήση των κάτω άκρων(περιοχή του ποδιού). Τα χέρια χρησιμοποιούνται για μπλοκαρίσματα λακτισμάτων και γροθιές μόνο στην περιοχή του θώρακα.

Πόντοι: 
1 πόντος περιοχή θώρακα με πόδι ή χέρι,
3 πόντοι περιοχή κεφαλής
*1 πόντος επιπλέον σε κάθε λάκτισμα που περιλαμβάνει περιστροφή πριν την εκτέλεση

Τεχνική: Βασικά λακτίσματα που χρησιμοποιούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό στον αγώνα.

Πιο συγκεκριμένα:
Paltung chagi * Λάκτισμα που στοχεύει στον θώρακα και μετρά για ένα πόντο.
Yopp chagi * Λάκτισμα που στοχεύει στον θώρακα και μετρά για ένα πόντο.

Τακτική: Το είδος της τακτικής, επιθετική, αμυντική, διατήρησης σκορ και αναγνώρισης/ανίχνευσης.

Αθλητές
Νικολαΐδης - Χασιώτης
Κιλά: +87
Σύστημα Hλεκτρονικής προστασίας: Daedo
Διοργάνωση: Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών

Στην παραπάνω διαφάνεια βλέπουμε την ποσοστιαία ανάλυση των τεχνικών ενεργειών. Οι ενέργειες σε ποσοστό περίπου 50% και των δύο αθλητών είναι επιθετικές. Σε χαμηλότερο ποσοστό κυμαίνονται οι αμυντικές ενέργειες, περίπου 30% και για τους δύο αθλητές. Τέλος, οι αντεπιθέσεις είναι λιγότερες 15-20%.


Ως προς το πόδι που χρησιμοποιείται κατά βάση παρατηρούμε ότι είναι το αριστερό σε παρόμοιο ποσοστό 60% και για τους δύο αθλητές.


Το λάκτισμα που επικρατεί με συντριπτική διαφορά είναι το paltung chagi που καταλαμβάνει ποσοστό που αγγίζει το 78%. Σημαντικά μικρότερο ποσοστό καταλαμβάνει το yop chagi (12-21%), το οποίο χρησιμοποιείται κατά 9% περισσότερο από το Χασιώτη. Το dollyo chagi και το naerio chagi καταλαμβάνουν αμελητέο ποσοστό και παρατηρούμε ότι το naerio chagi δε χρησιμοποιείται καθόλου από το Χασιώτη.


Αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση παρατηρούμε ανάμεσα στους δύο αθλητές ως προς τη χρήση της πλευράς. Ο Νικολαίδης ενεργεί κατά 68% στην ανοιχτή πλευρά και κατά 32% στην κλειστή, ενώ ο Χασιώτης ενεργεί κατά 39% στην ανοιχτή πλευρά και κατά 61% στην κλειστή.


Το αποτέλεσμα των διάφορων τεχνικών ενεργειών ποικίλλει. Στα λακτίσματα του Νικολαίδη έχουμε 20% αέρα (μηδαμινή επαφή με θώρακα), 68% απλή επαφή και 12% πόντοι. Από τη άλλη πλευρά, στα λακτίσματα του Χασιώτη έχουμε 48% αέρα, 39% απλή επαφή και 11% πόντοι, καθώς και 2% αέρα μετά από προσποίηση. Αυτό που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι και οι δύο αθλητές έχουν ίδιο σχεδόν ποσοστό επιτυχίας πόντων.
Συμπερασματικά, διαπιστώνουμε πως η πιο σημαντική διαφορά βρίσκεται στην πλευρά (ανοικτή/ κλειστή), κάτι το οποίο κρίνεται σημαντικό για την διαμόρφωση της τεχνικοτακτικής ώστε ο αντίστοιχος αντίπαλος να χρησιμοποιεί το κατάλληλο τρόπο απόκτησης πόντου μέσω ταυτόχρονης ακύρωσης της ενέργειας του άλλου. 
Παράδειγμα, όταν εκτελείται παρατεταμένη και επαναληπτική επιθετική ενέργεια στην ανοικτή πλευρά, ο αντίπαλος θα πρέπει είτε με την χρήση αποφυγής και αντεπίθεση στη κλειστή είτε με κλείσιμο και αντεπίθεση στην ανοικτή, να ακυρώνει την επίθεση και να επιδιώκει πόντο σε κάθε ενέργεια γνωρίζοντας πλέον μέσω παρόμοιας ανάλυσης τον σύνηθες τρόπο επίθεσης, άμυνας και αντεπίθεσης του αντιπάλου, μέσω φυσικά του προγράμματος Sportscout.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes